top of page

om Sauna 

Å svette er menneskelig: Badstue og guddommelig

Historien om menneskelig svette går tilbake til begynnelsen av vår eksistens. Antropologer antyder at denne unike egenskapen til vår hudmembranen er den viktigste enkeltfaktoren i vår evolusjon og utvikle menneske til å bli den øverste i næringskjeden. Denne unike egenskapen som menneske hud innehar, huden er det største organet i kroppen og dens evne til å svette endret den statiske historien til planeten vår for alltid.

 

Mennesker har elsket å svette fra huden siden tidligere nedtegnet historie ved å produsere enheter med kontrollert varme for å indusere svette av åndelige, medisinske og sosiale årsaker. Bevis tyder på at mennesker utviklet seg og etablerte muligheter til dette på alle kontinent; de bygde forskjellige systemer for å med vilje oppmuntre til rikelig svette.

 

Kollektivt er mennesker knyttet sammen gjennom tid og rom av vårt ønske om å maksimere funksjonen til svette, finne fellesskap med en høyere makt og optimalisere helsen vår. Mens enheter med kontrollert varme designet for å svette har variert fra kultur til kultur og naturlig har utviklet seg over tusenvis av år, har de forblitt fundamentalt de samme i sin hensikt.

 

 

Svette har formet menneskeheten.

Menneskekroppen er en fantastisk maskin, finpusset over millioner av år med evolusjon. Mange tror at menneskets status som alfaprimater skyldes å være en oppreist art med større hjernestørrelse, men det er et nøkkelelement i den menneskelige evolusjonen som ofte blir oversett: hudmembranen. En liten variasjon i det menneskelige genoppbygning, som for det meste forårsaker naken hud dette skiller oss fra vår nærmeste slektning, sjimpansen.

 

Menneskelig hud svette etter bruk av en infrarød badstue. Professor Nina Jablonski, ved Pennsylvania State University, studerer utviklingen av hud; Nina antyder at de menneskelige svettekjertlene er enestående ansvarlige for å gjøre mennesker til den overlegne jegeren. Den unike egenskapen til svette gjorde det mulig for de første menneskelige jegerne å avkjøle kroppen mens de jaget byttet sitt. Firbeinte skapninger avkjøler kroppen gjennom pesing, og mens dyrene begynner å galoppere, smeller de indre organene deres mot mellomgulvet. Dette betyr at firbeinte dyr ikke kan kjøle ned kroppen gjennom pesing mens de løper. Til slutt vil det jaktede byttet overopphetes og dø, mens dets menneskelige rovdyr, som er i stand til å regulere indre varme gjennom svette, vil oppnå seier og til slutt felle sitt bytte.

 

Det sammensatte nettverket av menneskelige svettekjertler og for det meste naken og pelsløs hudmembran sender menneskelig evolusjon til neste nivå. Mens mennesker spredte seg fra Afrikas moderland for å okkupere de enorme kontinentene, begynnete de å utvikle teknologier for å forbedre den naturlige svetten som forekommer i kroppen, og skape optimal helse, rensing og åndelig fellesskap.

 

Sauna: Fakta

Badstue er et moderne begrep som brukes for å beskrive et varmesystem som er ment å skape kraftig svette. Sauna er det eneste ordet i den engelske ordboken med røtter i det finske språket. ‘Sauna’ ( uttales: saw-na ) betyr badehus på finsk. Mange språk har lånt det finske ordet Sauna for å beskrive aktiviteten. Finland har på ingen måte vært det eneste landet som bruker varmeterapi, landet har en tradisjon som har vært et kjennemerke for deres kultur så langt tilbake som 7000 f.Kr.

 

Den daglige bruken av begrepet sauna på engelsk refererer ikke spesifikt til sauna tradisjonen som brukes i Finland, snarere den generelle aktiviteten som har til hensikt å varme opp kroppen og produsere intens svette.

 

Første varmekilden: De første Sauna

Etter hvert som mennesker utviklet evnen til å lage ild etter behov ble de første «Sauna» bygget. Brann tillot ikke bare våre forfedre å lage maten deres, men den førte også med seg muligheten til å varme opp kroppen med vilje. De første sauna som ble bygget i Afrika ble utviklet for å kvitte seg med smittsomme sykdommer. Selv om de var enkle konstruksjoner, var virkemåten effektiv.

 

Ledere av stammemedisin gravde hull i bakken omtrent på størrelse med en grav, for å passe menneskekroppen komfortabelt. En brann ble bygget inne i hullet, da brannen ble til varme kull, ble det lagt stolper over åpningen av området for å lage en senglignende kontruksjon. Pasienter som led av infeksjonssykdom ble plassert på sengen av stolper hevet tre fot over de varme kullene og holdt der til kraftig svette oppstod. 

 

Langt fra de eksklusive badstuene som finnes i spaene i utviklede land i dag, hadde designet av den første varmeterapien utviklet i Øst-Afrika samme mål. Det er klart at mennesker har brukt den spesifikke teknologien de har til rådighet for å skape varmekilder med motivasjonen til å utløse rikelig svette, for å kurere sykdom og optimalisere helsen.

 

Den romerske og greske badekultur

En kunstnerskildring av et gammelt gresk badehus, romerske og greske badehus banet vei for moderne spa i dag. Varmeterapi var tradisjon i samfunnene i form av varme kilder og damprom. Badehuset ga en mulighet til å rense kroppen gjennom intens svette og åpnet dermed opp porene for å avgifte kroppen for forurensende stoffer og forbedre helsetilstander.

 

Rensing av kroppen var den opprinnelige intensjonen bak disse badhusene.

Etterhvert utviklet dette seg til et sosialt møtested, hvor politiske beslutninger, forretningsavtaler og sosiale sammenkomster fant sted.

 

Regjeringer og private entreprenører bygde badehus tilgjengelig for alle sosiale klasser. Disse mekkaene for varmekilder ble funnet i hele det romerske og greske imperiet. Fra de minste byene til de største metropolene. 

 

Badehusene var en hjørnestein i samfunnet og formet en av de mektigste sivilisasjonene som noen gang er kjent. Undersøkelsen av saunahistorien ville ikke vært komplett uten å tilegne den de romerske og gresk tradisjonene.

 

Tyrkiske hamam

En omvisning av et tyrkisk hamam, er en annen struktur med lignende fordeler som den moderne badstuen. Det tyrkiske hamamet var et badehus skapt inne i flotte bygninger og ble en trygg havn for åndelig og sosialt fellesskap. Deres popularitet vokste under det osmanske riket til å omfatte hele den islamske verden. Disse fellesbadehusene ble kjønnsdelt. Inne i Haman ble den store friheten til nakenhet feiret.

 

Deltakere av den tyrkiske hamam begynte i oppvarmede rom for å sette i gang dype tilstander av avslapning. Etter øktene i disse rommene, flyttet deltakerne inn i et rom med varmere, tørrere temperaturer, og til slutt renset de kroppen med kaldt vann. I likhet med moderne spa, var massasje tilgjengelig, hårfjerning og andre behandlinger for å rense, slappe av og behandle kroppen.

 

Badehus i det osmanske riket var en integrert del av det sosiale fellesskapet for kvinner. Den tyrkiske tyrkiske hamamen fungerte som en bærebjelke i samfunnet, og under deres høydepunkt i popularitet var det grunn for skilsmisse hvis en ektemann nektet sin kone å delta i badehusritualet.

 

Tradisjonen med åndelig og fysisk rensing av det tyrkiske hamamet spredte seg til Europa og ble etablert i viktoriansk tid. De viktorianske tyrkiske badhusene innlemmet bassenger i bygningene sine slik at de etter intens varmeterapi kunne stupe seg ned i kalde vannkilder.

 

Tyrkiske Hamans har blitt æret og omtalt i mesterlige oljemalerier av Jean Auguste Dominique Ingres som kan bli funnet i Louvre, Paris i dag. Badehus er fortsatt utbredt i Marokko, Tyrkia og andre land i Midtøsten, men er ikke den samme arena i samfunnet som de en gang var under det osmanske riket.

 

Indianske svettehytter

En indiansk svettehytte ble brukt til å kvitte kroppen med infeksjoner og sykdommer. Denne dypt seremonielle, åndelige tradisjonen har vært gjennomsyret av kulturen til indianere, inkludert Sør-, Sentral- og Nord-Amerika i tusenvis av år. Maoriene fra New Zealand og aboriginerne i Australia feirer også en rik tradisjon med svettehytter. Tradisjonene for svettehyttepraksis varierer fra region til region, og hver tilbyr unike ritualer. De feirer alle ofringen av svette i ritualer med bønn og fellesskapet med Ånden.

 

Svettehytter ligner ingen annen tidligere nevnt konstruksjon. Svettehytter holdes sammen med leire, steiner og gress. Den spesielle konstruksjonen avhenger av det naturlige miljøet der den bygges.

 

Svettehytta er mørk inne og varme steiner importeres til sentrum av kuppelhytta. Vann blir deretter sølt over steinene, og skaper damp for å varme opp den godt isolerte enheten.

 

Når alle deltakere edr inne i hytten, leder den eldste i samfunnet seremonien gjennom sang og bønn. Mørket, varmen, bønn og musikk skaper et miljø for å avdekke skillet mellom det fysiske og åndelige. Forventningen er at gjennom fysisk rensing skjer en dyp åndelig opplevelse.

 

 

Den finske Sauna

For å utforske historien til badstuer må man se på den store finske tradisjonen med badstuebruk som er antatt å dateres tilbake til 7000 f.Kr. For innbyggere i Finland er en badstue ikke en luksus, snarere en nødvendighet. Det er i gjennomsnitt én badstue per husholdning (det er 3 millioner badstuer i Finland som betjener en befolkning på 5 millioner). De fleste tørrvarmebadstuer som finnes i utviklede land er i dag basert på den moderne oppbygningen av den finske sauna konstruksjonen.

 

Før det moderne medisinske systemet ble nesten alle finske babyer født i badstuen. En badstue er til og med plassert i det finske parlamentshuset. Fra fødsel til viktige politiske beslutninger er badstuer lerretet som den finske historien er malt på.

 

Sauna varmes opp med varme steiner, vedovner, varme glør og elektrisitet. Vanligvis er strukturene laget av tre, ettersom trær er i stor overflod i de baltiske statene. Savusaunaen, eller røykbadstuen, finner sted inne i et uventilert rom. En brann blir tent og når flammene brenner ut, slippes røyk ut fra rommet og enkeltpersoner kan gå inn for å nyte varmen som kommer ut. Finske sauna entusiaster anser denne versjonen av badstuen for å være den mest effektive.

 

Sauna er hjørnesteinen i finsk kultur. Landets ærbødighet for sine helsemessige fordeler, tradisjon og samfunnsstøtte har gjort Finnland til en av verdens ledende innen badstueterapi.

bottom of page